Zece ani

In fiecare an, cand se apropie 11 septembrie, ma cuprinde o furie cumplita. Este, cam fara exceptie, perioada in care calatoresc in Romania si toata strictetea impusa la calatoriile cu avionul ma face sa-i blestem cu patima pe nenorocitii din cauza carora viata MEA a fost data peste cap.

Privind in urma, imi amintesc ca eram in cusca de sticla din mijlocul halei, un fel de birou oval al redactiei, locul unde se luau atat deciziile importante ale fiecarei zile, cat si „complimentele” la telefon (asta e pentru cunoscatori). Trecuse putin de 4 dupa-amiaza si totul mergea dupa desfasurator cand in cusca intra Sabina, razand cu gura pana la urechi si privind spre televizoarele atarnate sus, aproape de tavan. „A intrat un nauc cu un avion mic in World Trade Centre, zice France Presse. Arde turnul. Un prost!”

M-am uitat spre televizorul fixat pe CNN si-am vazut unul dintre turnurile gemene fumegand. Pe France Presse, curgeau flash-urile si breaking news-urile despre avionul de doua persoane care lovise, probabil din greseala, cladirea. „OK, i-am spus Sabinei, ai un minut in jurnal, imaginile sunt bune.”

In secunda urmatoare, un „aaah!” prelungit auzit din redactie m-a facut sa ridic din nou ochii spre televizoare, exact cat sa vad al doilea avion infigandu-se in plin in cel de-al doilea turn. Eram cinci oameni in cusca de sticla. Ne-am privit unii pe altii si, fara sa ne spunem prea multe, am inteles ca activam procedura de breaking news. Inca nu ne era clar ce se intampla, dar evident era ceva grav.

Asa a inceput cea mai intensa experienta profesionala din viata mea de jurnalist in Romania. In saptamana care a urmat, am ajuns acasa dupa miezul noptii, doar ca sa-mi schimb hainele si sa dorm 3-4 ore. Am dat sute de telefoane si am scris zeci de jurnale, cu grija ca informatia sa curga logic si sa nu se repete, iar scriitura sa nu cada in patetic, dar nici sa nu fie rece. Mi s-au lipit ochii de ecranele pe care curgeau news-feed-urile France Presse si Associated Press. I-am multimit de zeci de ori lui Bill Gates pentru ca a inventat MSN Messenger, unealta prin care comunicam din cusca de sticla direct cu studioul si le bagam vorbe in gura oamenilor de acolo. Ei se schimbau la cateva ore. Eu nu.

Cand am venit in Canada, am aflat o poveste despre care nu vorbise nimeni in Romania la vremea aceea. In iuresul stirilor venite din SUA, nu i-a mai pasat nimanui ca atunci cand spatiul aerian american a fost inchis, cateva zeci de avioane au aterizat la Gander, Newfoundland, un orasel de la margine de lume. Cineva decisese la un moment dat sa construiasca aici un aeroport mare, desi nimanui nu-i era limpede la ce va folosi. Pe 11 septembrie 2001, zece mii de oameni din Gander s-au trezit, dintr-o data, cu sapte mii de oaspeti. Daca aveti vreme, priviti aceasta poveste, spusa de Tom Brokaw. Este de o umanitate induiosatoare.

MSNBC GANDER Tom Brokaw 9/11 Operation Yellow Ribbon Story.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s