Şase istorii

Cum am scris despre istoriile altora, nu se cade să nu pomenesc şi despre cea domestică petrecută ieri, pe înserat, înainte să termine lumea de digerat istoria cealaltă, venită de la sud. Au fost alegeri federale, dar nimeni nu pare să ştie asta în afară de noi, ăştia care locuim în ţara cu destin nemeritat provincial, prin comparaţie cu imperiul vecin.

Deşi istoria cea mare tocmai se petrecuse cu o seară înainte, am auzit cuvântul repetat obsesiv la anunţarea rezultatelor. Fără detalii tehnice, vă dau raportul:

Este guvern majoritar, format de partidul care deja conducea, dar în minoritate, ceea ce nu s-a mai petrecut în Canada de ani mulţi. Asta e istoria numărul 1. Partidul care a forţat alegerile anticipate, sperând că slăbeşte poziţia celui care se afla deja la guvernare, a pierdut masiv. Istoria numărul 2.

Pe locul doi a ieşit stânga portocalie, foarte socialistă, cu accente ideologice de comunism, ceea ce m-a făcut să afirm în repetate rânduri că mi-ar cădea mâna dacă aş vota cu ei. Istoria numărul 3. Mai e una, cu numărul 4. Bloc Quebecois, partidul separatist din Quebec, abia a obţinut 3 mandate amărâte, ceea ce arată că francofonii sunt mult mai canadieni decât liderii lor. Istoria numărul 5 este că un candidat al Partidului Ecologist a fost ales, în premieră , în parlament.

Notez cu bucurie şi faptul că un român ajunge, pentru prima dată, în parlamentul de la Ottawa. Corneliu Chişu, despre care am auzit numai de bine, a câştigat pentru conservatori, destul de strâns, într-o circumscripţie până acum liberală. O victorie, cum altfel, istorică. Numărul 6.

Anunțuri

2 responses to “Şase istorii

  1. Zau daca as fi citit ceva despre alegerile din Canada, daca nu erai tu, asa ca iti multumesc. Mai sa uit ca ai drept de vot!

    • Probabil ca e cate o stire ascunsa pe ici, pe colo. Dar pe cine intereseaza politica din tara asta atat de linistita? Si-apoi, stim bine, cu o stire precum cea de duminica seara orice altceva e neimportant la scara planetara. Doar noi, aici, ce mai vorbim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s