Istorie în direct

(Poza este de la Getty Images, luata de pe The Globe and Mail)

La un ocean distanţă, nunta de la Londra s-a văzut cu ochii mici, din cauza orelor locale mici la care a început, dar cu sufletul larg deschis, copleşit la gândul că mirele va deveni regele acestei ţări într-o zi. Ca parte din Commonwealth, Canada recunoaşte ca şef de stat monarhul britanic în exerciţiu, chiar dacă prezenţa şi rolul monarhiei sunt extrem de discrete.

Cum sunt de părere că dacă istoria se întâmplă sub ochii tăi nu ai voie să o dormi, mi-am propus să văd cât mai mult din ceremonie, fără să-mi distrug, totuşi, tot somnul de noapte. A mers. M-am instalat în faţa televizorului chiar în momentul în care regina intra în catedrală, iar Kate ieşea din hotel, puţin înainte de 6. Numai bine. Cu cafea şi-o felie de cozonac alături, m-am plimbat printre canalele care transmiteau ceremonia în direct şi m-am oprit în cele din urmă la două – CNN, cu Piers Morgan prim solist şi BBC, mereu impecabili profesional.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie mi-a plăcut mult. E drept că am, aşa, o aplecare spre tot ce înseamnă ceremonie, ceremonial, lucruri făcute într-un anume fel şi nu în altul, pălării fistichii, cai, trăsuri şi haine simple, cu linii clare, din materiale fine şi bine tăiate. Mi-a plăcut rochia miresei, pe care o găsesc foarte rafinată în simplitatea ei. Mi-a plăcut buchetul de lăcrămioare, discret şi delicat. Mi-au plăcut uniforma mirelui, faptul că a oferit bis la sărut şi-apoi, ca un bărbat al vremurilor noastre, a urcat fata într-o maşină decapotabilă şi-a pornit cu vrrrum s-o ducă în noua casă. M-a făcut să râd domnişoara de onoare care abia se vedea de după balustrada balconului şi care  şi-a acoperit urechile, asurzită de motoarele avioanelor care se apropiau.

Discursurile din catedrală şi slujba au fost pline de pilde, nici un cuvânt în plus, nici o frază goală. Mi-au plăcut arţarii instalaţi de-a lungul drumului spre altar şi lipsa aranjamentelor opulente. Mi-au plăcut cei un milion de supuşi care au ieşit în stradă ca să-i salute pe miri, să se bucure pentru ei. Am văzut un cuplu care stătuse în cort de trei zile, aşa cum făcuseră la jubileul Reginei, la centenarul Reginei Mamă, la înmormântarea Dianei şi nunta Prinţului Andrew. E istorie, au spus, vrem să participăm la ea.

Am dat istoriei două ore într-o dimineaţă rece de aprilie şi-mi voi aminti asta mereu.

Reclame

2 responses to “Istorie în direct

  1. La noi a fost pe la ora pranzului cand am vazut ceremonia religioasa iar dupa masa la 14:25 am ratat saruturile fiind la job. Le-am vazut azi pe royalchannel in reluare. Frumos! Simplu desi costurile n-au fost deloc mici.Sa le uram sa conduca monarhia britanica ca rege si regina macar asa de longeviv cum a facut-o si bunica printului?

    • Royalchannel? Cred ca e unul dintre putinele canale TV care n-o sa fie difuzate niciodata in America de Nord 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s