A fi sau a nu fi iarnă

Am filosofat deja de câteva ori pe tema asta: Canada e o ţară care, în general, nu produce ştiri. Ceea ce nu-i neapărat de rău, după cum ziceam. Când nu se întâmplă nici o crimă, nu e răpit nici un copil, nu cade vreun avion ori nu se împuşcă oameni în universităţi –  apropos, azi sunt 21 de ani de la masacrul de la Ecole Politechnique – canadienii trăiesc liniştiţi de la o sărbătoare la alta, făcând planuri pentru weekendurile lungi, mesele de familie, cumpărăturile la Buffallo şi vacanţele în Cuba. Şi-atât.

Şi-atunci de ce mă minunez că vremea e principalul „newsmaker” al acestei ţări, singurul despre care aud şi străinii, adică. Spui Canada, spui iarnă. Stereotipic, superficial, dar ăsta-i adevărul. Chiar m-am gândit ce ştiri despre Canada dădeam în jurnale şi în afară de nişte geruri de minus 40 de grade nu prea mi-am amintit nimic. Ba da, momenul în care s-au legalizat căsătoriile gay. Şi dacă mă gândesc mai bine, şi referendumul prin care Quebec şi-a cerut independenţa, dar n-a obţinut-o. Mondenităţile despre Celine Dion nu se pun.

Deşi doar prin arhivele televiziunilor mai găseşti ierni cu doi metri de zăpadă şi geruri teribile, percepţia nu se schimbă pentru că înşişi canadienii o întreţin. Dacă nu au altceva care să-i preocupe, teoretizează şi conceptualizează pe teme meteo.

De pildă anul ăsta, de când s-a răcit afară, doar fulguise în oraş, o făină rece care rezistase până la prima rază de soare, cam jumătate de oră, aşa. În nord, la 20 de km, viscol şi troiene. În sud-vest, asemeni. Spre Ottawa, ger. Ce să mai vorbesc de prăpădul de la Buffallo, cu şosele închise şi şoferi blocaţi 9-10 ore.

Liniştea şi pacea s-au terminat azi noapte. Am scos nasul dimineaţă pe balcon, alături de-o mână care ţinea aparatul foto, click-click repede şi înapoi în casă, la căldura care vine din pereţi şi usucă nasul.

Cei 4 centimetri de zăpadă au fos „newsmaker-ul” zilei. Trafic blocat, accidente, şcoli închise în suburbii, cum să te îmbraci, cum să conduci, buletine meteo din 10 în 10 minute, ziceai că vine glaciaţiunea. Au o voluptate  în a vorbi despre iarnă încât ai senzaţia că parcă ar vrea să nu se mai termine. Şi-atunci cum să nu-i întrebe toată lumea dacă poartă şoşoni în iulie?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s