La şedinţă

V-am spus că mă duc la şedinţă, la palat, să văd cum un politician şi nişte poliţişti vin şi discută cu oamenii despre problemele cartierului lor. Palatul m-a dezamăgit. Partea la care am avut acces e decorată în alb, bej, crem şi ivoire, cu accente de auriu. Palid, fără personalitate. Miroase a îmbătrânit, parcă puţin şi-a naftalină, ca o prăvălie de vechituri.

De la poliţie sunt trei. Kelly este şefa departamentului de prevenire a infracţiunilor, Dave se ocupă de infracţiuni majore, iar Tony conduce ancheta în cazul care a răscolit cartierul acum câteva săptămâni. Dezvoltă, pe rând, slide-urile care arată că zona în care stau e printre cele mai sigure din Toronto.

Kelly poartă uniformă. E scundă, bine legată şi extrem de energică. Surprinzător, meseria n-a masculinizat-o. Ţine totuşi să ne spună că poate dărâma dintr-o lovitură o uşă cu lanţul pus, asta ca să ne explice că lanţul nu face mare lucru în faţa hoţilor, la o adică.

Dave face muncă de birou, se vede. Pantaloni călcaţi, cămaşă scrobită, servietă. Spune câteva generalităţi şi apoi se retrage să ia notiţe. În cele şapte slide-uri pe care le-a prezentat, ne-a dat de patru ori telefoanele la care putem suna când vedem ceva suspect în cartier. Invitaţie deschisă la pâră, v-am spus eu.

Tony e omul de teren. Blugi, tricou neglijent, insigna la cingătoare şi pistolul asemenea. Plin de poante şi de ponturi despre cum putem deveni mai vigilenţi. De la el am învăţat un cuvânt nou – bawdyhouse. Bordel, adică. Toată lumea e curioasă ce s-a întâmplat cu femeia care a căzut de la etaj, dacă mai erau şi alte bordeluri în clădire, însă ne spune politicos, dar ferm că, atâta vreme cât investigaţia nu s-a încheiat, nu poate da nici cel mai mic detaliu.

Denzil e consilierul municipal al circumscripţiei, nu parlamentar, cum am crezut. E bronzat, abia s-a întors din Grecia, după cum aud că-i spune vecinei de deasupra, cunoştinţă veche, expertă în petiţii la toate instituţiile care primesc petiţii. Este consilier de 16 ani, dar arată ca şi cum a terminat anul trecut facultatea. Ia şi el notiţe conştiincios şi ne încurajează să-l sunăm de câte ori avemo problemă care-i intră în atribuţii.

În camera cu miros de anticariat s-au adunat cam 100 de oameni, îngrijoraţi că în cartierul lor se petrec lucruri necurate. E un amestec de pensionari gomoşi cu accent britanic ori irlandez – vecinii mei – şi tineri de toate culorile, cu accent de prin toate colţurile lumii – chiriaşi în blocurile de peste drum. Mă mişcă profund o femeie venită din Africa de patru ani, care spune că a ales cartierul ăsta liniştit şi sigur pentru că acolo de unde vine trăia în teroare. E convinsă acum că deviza poliţiei, To Serve and Protect, nu-i o vorbă în vânt. Îi dau lacrimile când le mulţumeşte poliţiştilor şi consilierului că au venit să stea de vorbă cu oamenii, pentru că la ea în ţară aşa ceva ar fi fost de neînchipuit.

Şi la mine în ţară, îmi vine să spun, dar tac.

Reclame

2 responses to “La şedinţă

  1. Pingback: Bumbi | Observaţii

  2. Pingback: Iar noul primar este… | Observaţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s