Pârâcioşii

Canada e o ţara de turnători. Cuvântul sună dur, dar spune adevărul. Există o cultură a pârei, justificată de principii şi valori care au în centru binele comunităţii. Ceea ce nu-i neapărat de rău.

Pâra este nu doar încurajată – toate comunicatele poliţiei se termină cu fraza standard „cine are detalii, să sune la 416-etc” – ci şi premiată, uneori cu bani, alteori cu glorie, la gazeta de perete. O prietenă a sunat odată la poliţie îngrijorată. Văzuse o fetiţă de mână cu un vagabond şi credea că tocmai asista la o răpire. Vagabondul s-a dovedit a fi chiar tatăl copilei, îmbrăcat neglijent şi neras.  Dar prietena mea a primit felicitări de la poliţişti, pentru vigilenţă.

În trafic, dacă schimbi banda prea brusc, te poţi trezi cu poliţia pe urme, alertată de un şofer pe care manevrele tale îl destablizează. În bloc, dacă nu scoţi capacele sticlelor pe care le duci jos, la reciclat, vecinul care te vede te raportează imediat la administraţie.

Azi, de pildă, la sesizarea unor cetăţeni, poliţia s-a dus în grabă la o casă unde cineva arunca lucruri pe geam, într-un parc. Trei echipaje au venit cu sirenele pornite, plus câţiva câini, doar ca să constate că hoţul erau de fapt  fiul proprietarilor, care ştergea urmele petrecerilor pe care le dăduse în lipsa părinţilor.

Tot aşa, din pâră, au fost prinse şi cele patru conaţionale care furaseră dintr-un magazin şi fugiseră pe străzi, să-şi piardă urma. Ceea ce mă face să sper că, în caz că se ridică vizele, alţii şi altele ca ele n-o să ajungă să-şi facă tabere pe-aici.

______________________________________________________

PS Grozavă emisiune pe Food Network Canada astă seară – tăierea porcului într-un sat uitat de lume din Ungaria. Michael Smith, chef-ul naţional, dând pe gât un ţoi pe palincă, mâncând jumări şi gătind gulaş la cazan – asta se cheamă să faci cultură gastronomică pentru canadienii fără paşaport (adică aceia care nu pleacă nicăieri, niciodată).

Anunțuri

3 responses to “Pârâcioşii

  1. Pingback: La şedinţă | Observaţii

  2. Nici vorba de tabere, ei vor caldura si sosele pentru a-si plimba pana in romania „valoarea”. Plus ca daca se ingroasa gluma unde o sa fuga? Din Toronto in Regina? :)))))))))))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s