Jai

Pe Jai am întâlnit-o la câteva săptămâni după sosirea în Canada. Se prezenta la început Jackie, numele anglofon pe care şi-l alesese, ca să nu le dea bătăi de cap canadienilor cu care avea de a face. Jai era doar pentru prieteni, pe care îi învăţa mai târziu şi cum i se pronunţă numele de familie.

Jai e înaltă şi, spunea tristă, cam prea bine făcută pentru standardele din China, unde idealul de frumuseţe pare să fie femeia-copil, măruntă şi filiformă. După standardele nord-americane, e chiar subţire. Are ochii vii, nasul mic, buzele pline şi părul buclat de un permanent care îi vine chiar bine. E ca o păpuşă de porţelan, mai ales când îşi pune ruj roşu.

Jai a fost corespondent de televiziune la Beijing. Aşa ne-am şi împrietenit, vorbind despre meseriile lăsate în urmă. Mi-a povestit despre călătoriile ei, despre interviurile ei, despre cenzură şi control în presa din China. Mi-a mărturisit deschis că nu-mi poate spune tot, se temea. China – se pare că nu-i doar o poveste – şi-a trimis informatori cu miile printre emigranţi.

Jai a sfidat cutuma şi şi-a mâniat rudele când, la căsătorie, a ales să poarte numele de fată, cu care îşi începuse cariera de jurnalist. Soţul n-a protestat prea mult pentru că, spune ea, era prea mândru că va avea o soţie vedetă. Socrii au comentat o vreme şi nu doar din cauza numelui. Jai avea 31 de ani la nuntă şi două relaţii lungi la activ, ceea ce însemna un trecut prea tumultos pentru gustul lor. Nu s-au împăcat nici acum cu asta, dar nu mai vociferează.

Jai şi soţul ei au venit în Canada cu gândul la copiii pe care-i vor avea. Îşi doreau ca ei să aibă libertatea unor alegeri pe care ei nu le-au avut. În primele luni, Jai a lucrat la un magazin de bijuterii dintr-un mall chinezesc. Soţul ei şi-a continuat afacerile, import-export cu tot felul de mărfuri, de la insigne la maşini grele.

În ultimul an şi jumătate, Jai a stat mai mult singură. Se ocupă acum de organizarea de târguri de afaceri pentru firme din China şi scrie la un săptămânal de limbă chineză. Soţul ei stă mai mult la Shanghai, spune că i-o cer afacerile. Jai crede, însă, că motivul şederilor lui prelungite este de genul feminin. A fost educată să accepte infidelitatea – bărbatul e ceainicul, iar femeile ceştile din jur, spune un proverb de la ei – dar ea nu se împacă deloc cu asta. E decisă să divorţeze dacă va afla că nu e singura ceaşcă de lângă ceainicul ei.

Crescută într-o cultură în care rolul femeii este să-şi servească bărbatul, Jai se revoltă împotriva tuturor regulilor, pe care le găseşte stupide şi depăşite, chiar şi pentru cei care încă trăiesc în China. Este fermă, ia decizii cu mintea ei şi nu acceptă să i se spună cum să trăiască, motiv pentru care nu are mulţi prieteni chinezi. Femeile o consideră prea libertină, bărbaţii se tem ca partenerele lor docile şi supuse să nu capete idei revoluţionare.

Jai e feministă în fapte, nu în vorbe, ca multe dintre femeile de aici. Îşi depăşeşte condiţia cu graţie şi discreţie, fără să facă din asta o cauză de grup. Nu vrea ca nimeni să-i adopte principiile, doar si ea refuză să le urmeze pe ale altora. Şi-a asumat dreptul de a alege cum, unde şi lângă cine să trăiască. Înainte de a le oferi copiilor ei libertatea alegerii, şi-a oferit-o sieşi.

Anunțuri

4 responses to “Jai

  1. Esti sigura ca Jai e din China? 🙂 N-am mai vazut chinezoaice atat de independente pe aici. Faptul ca sunt supuse le face si foarte dorite de barbatii albi, asa se spune.

    • Asa se spune, da, dar nu sunt convinsa ca supunerea e singurul motiv pentru care numarul cuplurilor mixte el-alb + ea-asiatica e in continua crestere.

  2. @Irina – am mai vazut o singura astfel de chinezoaica -dintre cateva zeci- care e independenta. S-a casatorit cu un rus, nu stiu daca din nostalgii politice.

    In schimb vad din ce in ce mai multi mosi cu filipinezele dupa ei. Chiar acum cateva zile o astfel de filipineza cam la 20 ani il puricea pe unul de +60 printr-o cafenea. Ala citea ziarul ca un adevarat mafioso, tronand semet peste atentia cu care era onorat. Patetic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s