Casa isoscel

Am vizitat casa Gooderham anul trecut, când oraşul a deschis porţile câtorva dintre clădirile lui reprezentative, altfel închise publicului. Tot atunci am văzut, pe pildă, etajul 54 al turnului TD Bank, un loc în care nici angajaţii nu au acces daca nu sunt directori sau femei de serviciu.

Casa cu formă ciudată, triunghiulară în secţiune, are o istorie veche şi bogată. A fost construită pe vremea când strada care o mărgineşte la sud era promenada portului. De atunci, în aproape 120 de ani, s-au adunat atâtea deşeuri în lac, încât oraşul a înaintat câţiva kilometri. Clădirea e legată de fostele distilerii printr-un tunel subteran, prin care erau aduşi în siguranţă la sediu banii rezultaţi din vânzarea grânelor şi a alcoolului.

Localnicii se fălesc că a fost prima clădire de tip „fier de călcat”, cea din New York a fost construită zece ani după. Azi adăposteşte birouri  şi mărturisesc că îi invidiez pe cei care merg în fiecare zi la serviciu într-aşa un sediu. De câte ori trec pe lângă ea, îmi amintesc însă că atunci când am vizitat-o, în cele trei sferturi de oră pe care le-am petrecut bătând triunghiul de la vârf la mijlocul bazei, etaj de etaj, m-a măcinat un singur gând: în caz că aş avea aşa o casă, unde aş pune canapeaua?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s