Simcoe Day, cine o fi oare, şi altele

Se sfârşeşte o mică vacanţă în seara asta, vacanţa de august i-aş zice, adică un weekend lung, cu lunea liberă în memoria domnului John Graves Simcoe, primul locotenent-guvernator al Canadei de Sus, după modelul Văscăuţi, cei de Sus şi cei de Jos. Sau Văscăuţii erau din Deal şi din Vale? Mă rog… Locotenent-guvernator este reprezentantul provincial al instituţiei Guvernatorului General, iar Canada de Sus, în original Upper Canada, este, de fapt Ontario. De ce Upper – pentru că Ontario se află în susul râului Saint Laurent, prin comparaţie cu Quebec, reper al coloniştilor care au dat nume plaiurilor pe care au ajuns.

Şi-acum, că am terminat lecţia de istorie, să lăsăm loc bucuriei că vremea a fost ca la cerere, nici prea caldă, nici prea rece, nici prea insorită, nici ploioasă, nici umedă, nici vântoasă. Numai bună de petrecut o zi verde într-un parc natural ales dintre nenumăratele asemenea parcuri care se află la nici două ore de condus. Mesele s-au întins, gratarele-au sfârâit, aromele de cărnuri, mici, ciuperci King Oyster, sparanghel şi porumb s-au îngemănat, o miuţă s-a legat şi ea pentru partea fotbalistică a grupului, cu participare canină, simpatică foc. În alergare, Hector. În acţiune, distrugâd ceea ce fusese cu două ore înainte o minge, Kara.

Hector

Kara

Vacanţa mică de august, Simcoe Day, după cum spuneam, e şi prilej de adunat şi expus piei aproape goale în oraş, cu voie de la primărie. A fost Caribana, un festival al culturii caraibiene, cu paradă şi costume cu pene, calypso, soca, pui jerk (ceea ce nu înseamnă că puiul e un nemernic, ci că e condimentat şi preparat într-un fel anume), concerte de toate genurile, artizani la expoziţii de meşteşuguri, şi altele tot aşa.

A fost vacanţă mică şi în iulie, de ziua naţională, iar în septembrie vine Ziua Muncii, care n-are nici o legătură cu 1 Mai muncitoresc pe care îl ştiam de acasă. Vine de la un marş de susţinere a tipografilor, pe la 1870. O tradiţie locală spune că după Ziua Muncii e interzis să mai porţi alb, pentru că nu te protejează de frig. Ţin să vă asigur, totuşi, că , în ciuda reputaţiei proaste, iarna nu vine în Toronto la început de septembrie.

Later Edit – Cum le spune ciupercilor King Oyster în româneşte? Stridii regale nu cred. Sunt un fel de Pleurotus, dar nu le-am vazut în rafturi înainte să plec din ţară. Şi-uite aşa, de la traduceri la King, mi-am amintit de o fetiţă care a tradus, la un moment dat, Martin Luther King drept Regele Martin Luther, nici mai mult, nici mai puţin. Fetiţa a prezentat ştiri la televizorul de stat o vreme.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s