Zâmbet fals

Citesc ziarele pe internet şi aflu numai lucruri urâte. Inundaţii, furtuni, taxe, scumpiri, concedieri, plus o sinucidere cât toate la un loc. Şi multe, foarte multe comentarii de la imbecili care se simt empowered (ah, cât urăssc cuvântul ăsta!) de presa pe internet, pentru că, uite, pot să-şi spună părerea, de parcă ar avea vreuna, pot să înjure ca să arate că ei au curaj, nu sunt nişte papă lapte, şi, în general, pot să spună orice despre oricine, cu sau fără legătură cu articolul, pentru că nimeni nu stă de pază la porţile virtuale ale site-urilor de ştiri să-i oprească pe neaveniţi.

M-am revoltat teribil când am citit câteva articole şi, mai ales, comentarii despre un om care s-a sinucis. Acoperă toată gama, de la compasiune, la arătat cu degetul. Scribi cu tot atâtea cunoştinţe despre psihicul omului cât broasca din baltă vorbesc despre laşitate. O dizeuză care chema fericirea pe strada ei când eram eu în şcoala primară aruncă nişte vorbe aiurea care lovesc în familia disparutei. Femei cu copii se întreabă pe bloguri cum poate o mamă să-şi lase singur copilul de un an.

Atâta ignoranţă la un loc cu greu poate fi adunată. Nu spune nimeni că în Romania e mai puţin ruşinos să recunoşti că ai sifilis decât depresie. Că ţi se pune eticheta de nebun în prima secundă în care se află că te gândeşti să vorbeşti cu un psiholog. Că dacă nu poţi să ai copii, sigur ai făcut ceva, te-ai tăvălit prin prea multe paturi, ai avut prea multe avorturi, ai luat prea multă vreme pilule sau, dacă nu, ai tu un secret care l-a mâniat pe careva sus.

Tăcerea de teama etichetelor sapă un hău, uşor de acoperit cu paie aranjate în formă de smiley face. Ascunzişurile minţii şi sufletului unui om îi sunt străine până şi lui, darămite apropiaţilor ori chibiţilor. Dar de-aia există doctori, să vadă semnele şi să intervină.

Până acum, de câte ori întâlneam o femeie însărcinată, îi uram să aibă un copil sănătos. De acum încolo, o să-i urez şi echilibru emoţional după naştere. Sunt la fel de importante amândouă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s