Mândrie şi regalitate

Regina e în oraş. Da, chiar ea, regina Elisabeta a Marii Britanii şi, într-un fel, şi a Canadei, fost dominion, cu guvernator numit de la palatul Buckingham. S-a plimbat prin toată ţara în ultimele zile, întâi la Halifax, apoi la Ottawa, pentru ziua naţională, pe urmă la Winnipeg, despre care doar ce-am aflat că e cel mai periculos oraş din ţară, şi-acum la Toronto. Unde, ce să facă şi ea, a mers la slujba de dumincă şi-apoi la o cursă de cai, pe un hipodrom unde un cal ce-i aparţine este crescut cu atenţia cuvenită unui reprezentant al familiei regale, cum altfel?

Sper să nu fie semn rău, dar cu două zile înainte să vină Majestatea Sa Regală*, în curtea catedralei unde a mers ea la slujbă a fost găsit un om mort. Nici serviciile de securitate care pregăteau vizita n-au avut acces mai bine de o jumătate de zi în biserică şi-n curte, până când poliţia nu şi-a încheiat cercetările. N-a mai fost nicio veste de atunci, toată lumea tace mâlc.

Nu şi o doamnă aflată în curtea bisericii azi, la terminarea slujbei. S-a dus glonţ (ha!) la regină să-i spună două vorbe şi să-i dea un pachet. Paznicii regali au înlemnit, dar i-au văzut, probabil, faţa nevinovată şi n-au placat-o imediat. Regina, impasibilă, i-a zâmbit şi a schimbat câteva propoziţii cu ea. O altă fană din mulţime, de 87 de ani, n-a avut atâta curaj, deşi ar fi vrut să-i spună reginei că ea a lucrat la birourile de decriptare ale armatei britanice, în timpul războiului. La televizor, doamne cu pălării fistichii pe cap, care au fost şi ele la slujbă, povestesc că s-au minunat de cât de scundă e regina.

Şi pentru că vorbeam de mândrie, la nici 200 de metri de catedrală se pregătea, la ora slujbei, parada Gay Pride, cu care alegorice, costume colorate, jumătăţi sau sferturi de costume, în anumite cazuri, steaguri în culorile curcubeului şi candidaţii la algerile pentru primărie în prim plan. Unul dintre ei, cu şanse mari să fie ales, e chiar din comunitate. Se întrebau ieri, la televizor, unii, alţii dacă va face regina un gest-surpriză şi va anunţa că participă la paradă. Ei poftim!

Regina e, totuşi, progresistă în gândire şi perocupări: se va duce, mâine, să viziteze fabrica de telefoane cu nume de fructe de pădure, aflată aici, aproape, într-un oraş cu nume drag englezilor, Waterloo. Bine că nu se cheamă Saratoga.

Şi, să nu uit, tot caniculă e afară, cu abur în loc de aer şi-un soare teribil de fierbinte.

*E mare discuţie pe-aici despre cum e corect să spui când vorbeşti despre regină. Cică nu se spune Înălţimea Sa Regală, ci Majestatea Sa Regală. Majestate li se spune monarhilor, Înălţime prinţilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s