G20: Post factum

Hai, încă una cu G20 şi gata. Lumea continuă să vorbească despre marele deranj de săptămâna trecută. Fiecare dintre cei cu care vorbesc pare să cunoască pe cineva din grupul care a fost reţinut fără explicaţii duminică după-amiază în ploaie. Aud poveşti abracadabrante, despre oameni care ieşiseră să-şi plimbe câinele, ori vazuseră meciul într-un bar şi se îndreptau spre metrou, ori ieşeau de la spital, unde vizitaseră rude internate. Cum zice canadianul, wrong time, wrong place.

Bine, wrong, dar cu drepturile omului de rând cum rămâne? Că asta e, în general, o ţară care-şi respectă cetăţenii şi cred că nu există drept pe lumea asta pe care să nu-l aibă şi canadienii. Un profesor universitar, expert în strategii de securitate, spunea că, de fapt, poliţia şi-a îndeplinit misiunea, aceea de a-i apăra pe oficiali. Plebea? Pe planul doi. Poliţia a recunoscut că a cam exagerat şi îşi pregăteşte deja discursul din faţa comisiei parlamentare care a promis că o va lua la întrebări.

Cum atacul e cea mai bună apărare – ca să citez o sintagmă din fotbal, că tot e sezon – poliţia a prezentat azi armele pe care le-a confiscat de la scandalagii. Un fel de „ia uite cu ce se pregăteau să ne atace”. Printre cuţite, pistoale de jucărie, pistoale de cuie, măşti de gaz, lanţuri şi spray-uri cu vopsea nu s-a aflat niciun Molotov. Şi nici – mă iertaţi – sticlele cu urină cu care poliţişii au spus că au fost atacaţi sâmbătă. Erau, în schimb, un arc cu săgeţi şi o mantie, confiscate de la un actor amator de teatru care se întorcea de la repetiţie şi care a fost luat la întrebări, dar nu arestat.

În total, s-a lăsat cu aproape 900 de arestări, ce n-a mai văzut Canada în istoria ei. Organizaţiile pentru protecţia drepturilor civile au sărit deja şi au depus plângeri peste tot unde se puteau depune. Poporul vrea sânge şi capete cazute.

Şi gata cu G20. Fuse şi se duse. Acum vine ziua naţională, nu cu mici şi bere, ci cu coaste pe grătar, glazurate cu miere, bleah, mai bine cu usturoi, şi cu regina în vizită în Dominion, să dea din mână la supuşi.

Reclame

12 responses to “G20: Post factum

 1. Ha, ha. Nu exista un drept pe lumea asta sa nu-l aiba canadienii? Mai verifica….

 2. Incepe de la Ann Coulter…

  • E dreptul unei tari sa ceara vizitatorilor sau locuitorilor ei sa-i respecte legile. Comentariile lui Ann Coulter au incalcat evident legile, asa ca a fost poftita afara. Extremismul de nici un fel nu e tolerat aici.

 3. Exact: free speech not allowed.

 4. In primul rind nici nu a spus ceva. Au anulat speech-ul inainte de a-l da. Apoi, free speech inseamna si a vorbi impotriva guvernului. Altfel de ce s-ar numi free speech?

  Coulter este conservativa. Vorbeste impotriva stingii. Cind cineva vorbeste impotriva stingii se numeste extremism, dar cind cineva vorbeste impotriva dreptii se numeste free speech? Standard dublu, nu ti se pare??

  Asta ca sa nu intru si in sistemul medical. Dar nu e chiar atit de libera Canada, sau America pe cit se crede. Da, mai libere ca alte tari, dar cu siguranta ca americanul sau canadianul nu au orice drept care exista in lume.

  • Wikipedia stie ce-a spus Coulter inainte sa fie anulate conferintele ei. Pe scurt, a spus ca musulmanii n-ar trebui sa aiba voie in avioane, iar unei fete musulmane care a intrebat-o cum sa se deplaseze daca nu are voie in avion, i-a raspuns „cu camila”.
   Sigur ca nu exista tara perfecta, care sa acorde toate drepturile cetatenilor ei. Dar, cum spuneam, in general Canada isi respecta cetatenii.

 5. Poate pe tine nu te deranjeaza ca din cauza teroristilor musulmani drepturile noastre, ale celorlati, ne sint ingradite. Femei batrine, in scaune cu rotile, sint luate la aeroport si pipaite. Oameni nevinovati trecuti prin masinile pornografice. Copiii nu mai au voie cu plastilina. etc, etc. Te saturi, si mai faci anumite afirmatii.

  La fel cu acea persoana, de la nu stiu ce ziar, din Toronto, a comentat asupra caricaturilor lui Mohamed publicate in Olanda, si a fost data afara.

  Ce inseamna asta, sa nu le mai spunem teroristi acelora care fac acte de terorism? Political correctness intuneca judecata.

  • Ce-are corectitudinea politica cu prefectura? Si camila cu plastilina?
   Cristina, asta nu e un blog de dezbateri politico-ideologice. OK?

 6. Vrei să-ţi spun eu un drept pe care nu-l au canadienii? (Nici americanii, de altfel.) Dreptul de-a spune: nu vreau să judec (pe alţii)! Bine, poate pun eu problema greşit, dat fiind că „jury duty” e o obligaţie civică ce decurge din modul în care canadienii au ales să-şi organizeze justiţia. Şi cum prin definiţie o obligaţie e taman inversul unui drept…

  Cât despre Ann Coulter… de când am auzit ce are de spus vizavi de „văduvele 9/11”, nu mai sunt curios să aflu nimic altceva din neţărmuita-i nesimţire. Bine, asta nu-nseamnă că nu are voie să debiteze (aproape) orice în numele libertăţii de exprimare. Are voie, bineînţeles. Dar din punctul meu de vedere ar fi mai bine s-o facă altundeva decât în instituţiile finanţate (şi) din banii publici canadieni (cum se-ntâmplă să fie Universitatea din Ottawa). Uite, dac-aş auzi-o răcnind în curtea vecinului de peste drum (el irakian, ea ganeză) nu m-ar deranja câtuşi de puţin :-D…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s