G20: Ziua de după

G20: Violenţe de stradă la Toronto (Sursa: http://www.theglobeandmail.com)

Toronto a trăit, ieri, cele mai grave violenţe de stradă din istoria sa. Aproape 500 de arestaţi, patru maşini de poliţie incendiate, câteva zeci de magazine, restaurante ori bănci distruse, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, răniţi, şi-un oraş întreg privind paralizat la televizor scene atât de străine de Canada.

Toată lumea e scandalizată, de la vânzătorul din colţ, la primar şi prim-ministru, că doar s-au cheltuit un miliard de dolari tocmai pentru ca asemenea lucruri să nu se întâmple. Poliţia se felicită, totuşi, că a reuşit să-i ţină pe războinici într-o arie destul de mică, în centru, şi astfel a salvat de la distrugere alte zone din oraş. Mulţumesc, super-profesionişti! Se vorbeşte intens de tactica „blocului negru” – anarhiştii se amestecă printre demonstranţii de la un miting legal, încep să spargă vitrine şi să arunce cu pietre, iar apoi, când poliţia intervine, ei se risipesc. Cum toţi sunt îmbrăcaţi în negru şi arată la fel, ei sunt greu de prins şi identificat.

Poliţiştii dau vina pe Twiter şi iPhone că le-au permis anarhiştilor să comunice şi să se organizeze mai rapid decât au avut ei timp să răspundă. În dimineaţa asta, au început să sudeze capacele de canal din centru, după ce au observat anarhişti ieşind din canale, în zone în care nimeni nu se aştepta să fie vreun protest.

Că veni vorba de Twitter, au apărut deja primele chemări la luptă pentru azi, la 10, în faţa închisorii unde sunt deţinuţi cei arestaţi ieri şi peste noapte. Eu mă întreb, oare oamenii ăştia n-or vrea să vadă Germania – Anglia mai degrabă?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s