Aşteptând G20 (10): Toronto – Oraşul interzis

Lacul artificial din Centrul de presă G20

Pavilionul „Experience Canada” de la Centrul Internaţional de Presă al G20, cu tot aerul său de butaforie, este mult mai animat decât centrul oraşului astăzi. Parcările marilor clădiri de birouri, unde în mod normal nu mai era nici un loc liber după 8 şi jumătate, sunt acum pustii. Autostrada care duce în zona centrală arată ca într-o dimineaţă de duminică, iar pe stradă abia dacă vezi vreun trecător rătăcit. Poliţia e peste tot: în maşini, pe cai, pe biciclete, pe motociclete, chiar şi pe role. Şi pe jos, desigur, în grupuri de câte 4-5.

O zonă de câţiva kilometri pătraţi din jurul centrului principal de conferinţe, acolo unde vor avea loc întâlnirile de lucru şi conferinţa de presă finală a G20, a fost împrejmuită de un gard de sârmă groasă, de 3 metri înălţime. Grinzi mari de beton sunt aşezate, din loc în loc, pe post de baricade, la nici un metru una de cealaltă, ca să împiedice, la nevoie, năvala demonstranţilor. Nu au voie să treacă decât cei care locuiesc în interiorul perimetrului zero şi care au primit carduri speciale de acces. Cei mai mulţi au ales, însă, să plece în vacanţă pentru câteva zile, ori să-şi închirieze apartamentele, pe sume care le acoperă ratele câteva luni.

Un coleg pe care-l invidiam cu toţii pentru apartamentul lui cu vedere la lac a plecat de ieri la New York, sătul de hărţuiala din ultimele două luni. Ne-a povestiti că urma ca astăzi să aibă inspecţie de la poliţia federală în apartament, iar după inspecţie nimeni în afară de el nu ar mai fi avut dreptul să intre. Terasa blocului a fost închisă de acum două săptămâni, ca să le permită lunetiştilor să se instaleze.

Arestarea, ieri, a unui bărbat care transporta mai multe canistre cu benzină, alături de cuplul reţinut pentru deţinere de arme şi explozibil, contribuie la sentimentul de panică al canadianului de rând. Calm, politicos şi pacifist prin natura lui, omul de pe stradă e profund tulburat de tot deranjul din oraş.

Pentru că securitatea e prioritatea zero, guvernul provincial a votat, în secret, o ordonanţă care permite poliţiei să oprească şi chiar să aresteze pe oricine intră neautorizat în zona împrejmuită ori se apropie la mai puţin de 5 metri de gard. Sancţiunile sunt două luni în închisoare ori 500 de dolari amendă. Se pare ca un bărbat a fost deja reţinut pentru că a refuzat să se legitimze când a fost intrebat de ce inspecta cu atenţie gardul. Secretul cu care a fost trecută ordonanţa e deja subiect de discuţie.

De partea cealaltă, patronii de magazine, restaurante şi hoteluri sunt preocupaţi, în primul rând, de securitatea afacerilor lor. De teama furiei demonstranţilor, şi-au acoperit faţadele cu scânduri mari, bătute bine în cuie. Totul e închis – muzee, cinematografe, teatre, campusul University of Toronto, chiar şi CN Tower, emblema turistică a oraşului.

Centrul de presă este, după cum spuneam, cea mai animată instituţie zilele astea. O geantă uitată de un jurnalist încă adormit, după 10 ore de avion, a stârnit panică. Clădirea a fost evacuată, câteva zeci de poliţişti au năvălit înăuntru, dar după 30 de minute toată lumea s-a liniştit.

Deocamdată, jurnaliştii par mai interesaţi de meciul Portugalia – Bazilia, care este proiectat pe ecrane uriaşe. Cine n-ar fi?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s