Aşteptând G20 (8): La masa liderilor. Şi altele

Complexul unde se desfăşoară G8 (sursa: http://www.deerhurstresort.com/)

Summitul G20 din Toronto, cu tot deranjul deja provocat şi, mai ales, cel care urmează, a pus, oarecum, în umbră întâlnirea G8, care are loc cu o zi înainte, pe 25 iunie, la Huntsville-Muskoka, cam la 200 de km nord, într-un parc natural de-o frumuseţe ireală. Evenimentul merită atenţie, căci vor fi acolo, totuşi, demnitari din cele mai prospere state ale lumii, plus în jur de 1500 de delegaţi şi jurnalişti. Iniţial, era vorba ca ambele summit-uri să se desfăşoare la Huntsville, însă organizatorii şi-au dat seama că un oraş atât de mic şi de izolat nu poate face faţă unui summit atât de mare.

Mi-a atras atenţia azi un articol din The Globe and Mail despre bucătăria summitului G8. Bucătărie la propriu. Pregătirile pentru ziua de vineri au început acum un an şi au fost atent supravegheate de oficiali guvernamentali, pe de o parte, şi serviciul de sănătate publică, pe de altă parte. Din motive de securitate, chef-ul hotelului unde au loc lucrările nu a putut spune nimănui, vreme de o jumătate de an, pentru ce clienţi celebri are să gătească.

Reguli stricte au scos de pe meniu produse locale, altfel mult-lăudate. Gemurile de fructe sălbatice, de pildă, au ieşit de pe listă pentru că regula cere ca totul să fie produs pe loc, sub supravegherea inspectorilor sanitari. Vinul de merişoare şi siropul de arţar au fost acceptate, totuşi, deşi presupun ceva procesare prealabilă.

Pentru că în ziua conferinţei timpul e măsurat, demnitarii vor continua lucrul şi atunci când mănâncă. Fiecare are la dispoziţie un spaţiu de aproape un metru la masă, să aibă loc să-şi aşeze şi documentele. Li se va servi „mâncare strategică”, adică fără supă – ca să nu se stropească pe cravate, fără platouri care să fie pasate de la un mesean la altul,  fără legume mai mari decât dinţii furculiţei şi fără chelneri care aşteaptă în spate. Pe meniu se află păstrăv afumat, friptură de cerb, pâine din făină măcinată la moară de vânt şi ceapă caramelizată în sirop de arţar. Vinurile sunt toate de Niagara, ca şi icewine-ul de la desert. 99 la sută din ingrediente provin din Ontario, restul însemnând ulei de măsline şi condimente care nu pot fi produse local.

La capitolul „Şi altele” ştirea e că a început haosul. Câteva grupuri de protestatari au ieşit pe străzi încă de luni, ocazie numai bună de antrenament pentru forţele de ordine. Azi noapte, un bărbat a fost arestat pentru deţinere de arme şi explozibil, infracţiune legată de G20, spune poliţia. Iar de dimineaţă, un pachet suspect găsit într-o staţie de metrou a dat peste cap transportul public şi traficul general în centru. Şi summit-ul nici n-a început încă.

Reclame

One response to “Aşteptând G20 (8): La masa liderilor. Şi altele

  1. Pingback: Asteptand G20 (11): Pe scurt despre G8 « Observaţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s