Aşteptând G20 (7): Toronto – Ghid de supravieţuire

Ce faci de G20?” este, în aceste zile, întrebarea cel mai des auzită în Toronto. Summit-ul, cu măsurile lui de securitate şi, mai ales, protestele majore care se anunţă, i-a alungat pe mulţi de acasă săptămâna asta. Cei care rămân, de voie sau de nevoie, ascultă atent sfaturile pe care le dau presa, primăria, poliţia ori gura lumii şi fac planuri de supravieţuire.

Sfatul numărul unu care ni se dă, pe toate canalele, este „nu veniţi în centru”. Bine, şi dacă ai treabă? În primul rînd, laşi maşina acasă. Unele străzi sunt deja blocate, altele se vor închide pe măsură ce se apropie finalul săptămânii, pe altele se va interzice accesul temporar, dacă situaţia o va cere. Transportul public e mai sigur, deci, dar şi aşa trebuie să-ţi iei o rezervă de timp. Încalţi cei mai comozi pantofi pe care-i ai, pentru că nu se ştie dacă nu cumva metroul se opreşte şi el şi va trebui să mergi pe jos mult mai mult decât credeai. Că veni vorba de modă, poliţia insistă ca toţi cei care merg în centru zilele alea să poarte haine „anarchist friendly„, ceva care nu le sugerează protestatarilor vreo legătură cu corporaţiile ori capitalismul. Nu costum, nu tocuri, nu ochelari de soare scumpi. Aparat foto da, că protestatarilor le place să fie fotografiaţi şi, oricum, n-o să mai fie prea curând un eveniment de-o aşa anvergură în Toronto. Ceva mărunţiş nu strică. Semnalul de mobil va fi bruiat, aşa că telefoanele publice vor fi singurul mijloc prin care poţi anunţa că nu ţi s-a întâmplat încă nimic.

În zona zero, acolo unde o să am eu treabă, nu se poate intra decât cu motiv şi cu două acte cu poză. Cei care locuiesc acolo au primit deja nişte carduri speciale şi nu au voie să aibă oaspeţi weekendul ăsta. Zona e înconjurată de un gard de sârmă de trei metri înălţime, iar vânătorii de vedete au fost avertizaţi să nici nu le treacă prin cap să se apropie de gard, în speranţa că-l vor vedea pe Obama. Unu, nu va merge pe jos. Doi, oricum va fi înconjurat de zeci de gărzi. Trei, s-ar putea să vrea să-l vadă şi câteva mii de anarhişti, pregătiţi cu ouă, roşii şi alte proiectile soft, şi nu prea vrei să fii în preajma lor. Poliţia şi-a înnoit stocul de gaze lacrimogene, a cumpărat şi tunuri sonice şi nu va ezita să le folosească.

Celor care vin din suburbii sau merg într-acolo li s-a atras atenţia să-şi ia cu ei, în tren, ceva de mâncare şi apă . Nu se ştie dacă nu cumva trenul va trebui să se oprească, din cine ştie ce motive. Şi li s-a mai spus să aibă în vedere faptul că în unele trenuri, toaletele vor fi închise, din motive de securitate.

Taxiuri nu vor fi prea multe în zona centrală. Din cauza restricţiilor de trafic din centru şi a nebuniei generale din tot oraşul, mai multe firme au anunţat că i-au lăsat pe şoferi să decidă dacă ies sau nu pe traseu. Iar şoferii au spus pas.

Bine că n-am de mers la aeroport, pentru că va fi haos. Acolo, înspre şi dinspre. Delegaţiile sosesc pe rând, la ore care nu se fac publice, aşa ca nimeni nu ştie când vor fi închise autostrăzile care leagă aeroportul de oraş, când şi cât vor fi întârziate anumite zboruri pentru a da prioritate avioanelor oficiale, ce controale suplimentare se vor face la maşini, pasageri şi însoţitori. Pe scurt, ghinion curat dacă ţi-ai programat o plecare înainte să ştii că va fi nebunia asta, ori dacă ai de aşteptat pe cineva.

Una dintre puţinele urme de normalitate va rămâne fotbalul. La barurile din centru care vor rămâne deschise, s-ar putea să apară, în funcţie de ce meci se joacă, Berlusconi ori Cameron (premierul britanic, nu regizorul). Obama, nu cred, iar Sarkozy nu mai are de ce.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s