E chiar amuzant

..cum se străduiesc jurnalele de ştiri să explice ce e fotbalul şi ce vrea el, că tot începe Cupa Mondială în partea cealaltă de lume. Cum s-a dus azi, de pildă, o fătucă la un domn de la FC Toronto să-l pună să zică de ce e aşa de iubit fotbalul în afara Americii de Nord, adică în lumea care nu există pentru nord-americani. Da, Monica, pentru SUA şi Canada, America de Nord le include doar pe ele, o să mă apuc acum să le explic tuturor geografia? Şi mai încerca fătuca să găsească răspunsuri la întrebări de tipul de ce e aşa mare scofală Cupa Mondială, ce mare lucru că e o dată la patru ani, uite, nu sunt mai deştepţi americanii că au Super Bowl în fiecare an? Şi nouă , canadienilor, ne pasă mai tare că n-a mai fost de mult o echipă de-a noastră în finala Stanley Cup. Hockey, desigur, ce credeaţi?

Am uneori senzaţia că oamenii de la televizor uită că peste jumătate din locuitorii din Toronto nu s-au născut vorbind engleză şi în copilărie au alergat după minge, nu după puc. În discursul ştirilor de televiziune, multiculturalismul e ceva exotic şi colorat, care se manifestă doar prin festivaluri de stradă şi mâncăruri etnice. Şi nici atât măcar. De Crăciun, am sperat să văd la televizor un subiect despre ce pun pe masă diferite comunităţi creştine. N-am văzut decât ştiri despre curcani umpluţi şi sos de merişoare.

Ce să mai zic de reclama de la radio, în care o domniţă, cu un perfect accent nord-american, îmi spune cum, ca toţi nou-veniţii, a trebuit să ia totul de la capăt, să-şi deschidă cont la bancă, blah, blah. La o bancă era reclama asta care m-a umplut de indignare. Păi cu aşa accent vorbesc nou-veniţii? Să mă cheme pe mine să le povestesc cum e cu publicul ţintă, mesajul, discursul, identificarea, mărunţişuri de-astea care construiesc marca şi aduc clienţi.

Dar înapoi la fotbal, că de-acolo plecasem. Dincolo de televizor şi radio, oraşul vibrează în aşteparea meciurilor. Mai multe baruri pe lângă care am trecut azi agăţaseră steguleţe la intrare, semn că au suficiente televizoare înăuntru, că de bere ce să mai vorbim. Din ce în ce mai mulţi trecători poartă tricouri ale naţionalelor participante, iar magazinele de alcool au adus marfă nouă, din ţările respective. Notă: aici alcoolul se vinde organizat, în magazine speciale, deschise doar până la 9 seara. Dacă se termină rezervele înainte să se termine petrecerea, fie muţi gaşca la vreun bar – dar nici acolo nu se mai vinde alcool dupa 1 sau 2 noaptea, fie dai o fugă la Ottawa, 450 de km, treci în Gatineau, adică jumătatea din capitala federală care aparţine de Quebec şi iei de băut din prima benzinărie, ca-n ţările normale. Concesie mare a făcut primăria că a permis barurilor să vândă alcool de la 10 dimineaţa în loc de 11, pe perioada campionatului.

Mă interesează ratingurile pe care le va avea postul public, care a mers la pariu şi a cumpărat pentru prima dată drepturile de televizare. Vreme de o lună, fotbalul e cam tot ce se va putea vedea la ei. Canal public, acoperire naţională. Cineva va fi avansat sau decapitat la sfârşitul mondialelor.

Ah, şi-am râs tare azi când am văzut o un şofer care-şi agăţase la maşină steagul canadian. Din mândrie? Din frustrare?

Reclame

2 responses to “E chiar amuzant

  1. He he, zilele acestea toţi vorbim despre fotbal: m-a pus naiba să zâmbesc aseară în faţa unui american care ne spunea cât de bine se va descurca echipa ţării lui la CM şi mi-a zis că în van ironizez, pentru că fotbalul american pierde teren în favoarea soccer-ului şi ei vor fi, curând, mai mult decât atât.
    Ne-au invitat la 7 dimineaţa sud-africanii să vedem cu ei inaugurarea şi meciul, am refuzat cu atenţie, fără să spunem că avem alte planuri. Ar fi imposibil: nu mişcă nimic,în aceste momente, în Ciudad de Mexico. Trafic excelent, urlete de câte ori mingea se apropie de poarta sud-africanilor, atmosferă, ce mai! Nu pot ieşi să fac nişte poze, în caz de victorie, că ar trebui să vină nişte geamgii încoace. Au zis că apar între 9 şi 14, dar cine-i crede că vin în timpul meciului?
    Apropo de geografie şi geopolitică: am stat să-i explic unei doamne din Indonezia de ce la o anume masă, unde voiam reprezentanţi ai tuturor continentelor, stătea cineva din America de Nord, altcineva din America de Sud, şi reprezentanţi pentru Europa, Africa, Asia, Australia şi Oceania. Doamna spunea că Asia e făcută din mai multe Asii şi ar dori mai mulţi reprezentanţi pentru „continentul galben”.

  2. Acu’ ce sa zic cu soccerul american – ai vazut ca la gimnastica le-a mers. Din aceeasi categorie – subiect amplu discutat aici – am vazut la Vancouver echipa de curling a Chinei, care si-a luat antrenor canadian si a ajuns destul de departe la olimpiada.
    Eu in Little Italy nu ma duc saptamanile astea, si in nici un caz in Little Portugal, unde s-au spintecat niste suporteri infocati acum doi ani, la europene. Altfel, stegulete peste tot si oameni care nu pricep nimic din fotbal, dar carora le place sa bea bere in bar, uitandu-se la orice fel de sport, fie el si curling. Exagerez, sunt si de-aia care se pricep, 90 la suta emigranti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s