Sadia

Sadia poartă hijab, bluze largi, închise până la gât şi fuste drepte, lungi până în pământ, peste pantaloni. Acum, că a venit vara, îşi pune cămăşi de in cu mîneci lungi, albe sau bej, în ton cu pantalonii de sub fusta de tercot de culoarea castanelor. Îşi asortează cochet hijab-ul, când cel alb cu broderie, când cel bej cu franjuri. Mi-a spus că are părul negru, lung până aproape de talie şi îl poartă strâns la spate. De sub hijab, cocul se ghiceşte discret, dar cine nu ştie povestea ar putea crede că acolo se ascunde un nod măiastru, o bucată de material special aranjată să dea volum vălului care ascunde şi cel mai rebel fir de păr.

Sadia are ochii negri şi vii. Nu te priveşte cu ei, te urmăreşte şi te pătrunde. Se uită la tine de parcă ar vrea să-ţi absoarbă fiecare sunet, fiecare cuvânt. Îşi conturează pleoapele cu dermatograf gros, într-un stil care, la oricine altcineva, ar părea demodat şi vulgar. Dar Sadia parcă s-a născut cu contur la ochi. Alt machiaj nu foloseşte, însă am văzut-o astă iarnă cu un balsam de buze uşor sidefat. Poartă şi un cercel cu diamant în nas. Simbol al rebeliunii adolescentine în cultura occidentală, este o bijuterie permisă tinerelor musulmane, câtă vreme ele nu pot purta cercei în urechi, pentru că nu s-ar vedea.

E micuţă şi hainele largi o fac să pară mai durdulie decât e de fapt. Când bate vântul din faţă, bluza de in şi fusta i se lipesc de corp, lăsând să se întrevadă un fizic ca de copil, fără forme, fără linii curbe.

E un ghem de energie. Nici pe scaun nu poate sta prea mult fără să se foiască, să se ridice, să intre în vorbă cu cineva. Întreabă mereu câte ceva. Pe mine m-a pus să-i povestesc istoria Romaniei, despre comunism, despre căderea comunismului, despre Nadia, desigur, despre ortodoxism, despre cum e să creşti într-o familie mixtă într-o societate monoreligioasă, despre munca mea trecută, despre nunţi şi înmormântări. Şi pe Ian, care a venit din Africa de Sud să-şi facă Masterul, l-a descusut, mai ales după ce-a văzut District 9. Pune întrebările cu seninătate şi curiozitate genuină şi nu te simţi interogat, ci doar chestionat de o persoană care chiar vrea să ştie mai multe despre locul de unde vii.

Sadia n-a ţinut de mână nici un băiat până când l-a întâlnit pe Ali şi nici cu el n-a rămas niciodată singură până cînd nu i-a binecuvântat imamul. S-au logodit astă iarnă, iar după două săptămâni, Ali s-a întors la Edmonton, la serviciu. Sadia a rămas în Toronto, să-şi continue doctoratul. Se gândeşte deja la nunta de la toamnă şi speră că Ali îşi va găsi de lucru în Toronto. Vrea să aibă copii mulţi, acum, la tinereţe pentru că, nu-i aşa, doctoratul şi-l poate termina şi la 40 de ani, dar copii cine ştie dacă va mai putea să aibă.

Sadia e unul dintre oamenii frumoşi care au intrat în viaţa mea în ultimii trei ani. M-a învăţat multe despre toleranţă şi deschidere, despre cât de greşit e să judeci oamenii după port, despre diferenţe şi despre prietenie. De la Sadia am învăţat să pun întrebări fără teama că oamenii vor crede că vreau să le aflu secretele. De la Sadia am aflat ce înseamnă să fii feministă şi să alegi, totuşi, modestia, în înţelesul ei islamic, ca mod de viaţă. Sadia are un cuvânt de spus şi vrea ca vocea ei să fie auzită. Ştie să-şi argumenteze opiniile şi şi le susţine cu patos. Are păreri şi principii şi luptă pentru ele. În acelaşi timp, Sadia a ales să poarte hijab, deşi familia nu a obligat-o. Spune că asta e imaginea care-i oglindeşte interiorul.

Acum ne vedem rar, dar ne scriem des. Încă ne punem întrebări şi ne cerem reciproc opinia. Aş vrea foarte mult să mă invite la nuntă, dar mi-e teamă s-o întreb dacă a făcut lista. Mai am de învăţat de la Sadia. Ei nu i-ar fi teamă să-mi pună nici o întrebare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s