Aşteptând G20 (5): Noi unde vedem meciurile?

Oraşul s-a colorat intens de vreo două săptămâni, de când tarabele cu steaguri şi tricouri ale ţărilor care participă la Cupa Mondială de Fotbal au răsărit la fiecare colţ. Şoferii şi-au montat deja steguleţe la maşini. Pentru trecători, e un exerciţiu bun de memorie şi-un prilej de pariuri rapide pe tema „al cui steag e ăsta?”.

Pentru organizatorii G20, e o bătaie de cap în plus. 14 din cele 24 de naţiuni invitate participă la Cupa Mondială, care, nu-i aşa, e cel mai vizionat eveniment sportiv planetar. În traducere, e musai ca delegaţii să poată vedea meciurile. Britanicii, de pildă, şi-au şi trimis solii la Toronto să caute pub-uri în care oamenii lor să poată vedea meciurile.

Dar ce vor face demnitarii şi consilierii lor, care vin cu treabă, totuşi? Din cauza diferenţei de fus orar, programul meciurilor se suprapune peste cel al lucrărilor, ceea ce ridică o delicată problemă diplomatică pentru organizatori: să găsească metode prin care liderii să poată fi ţinuţi la curent cu situaţia de pe teren.

Angela Merkel e mare microbistă, iar cancelaria a cerut din vreme acces la televizoare, atât pentru membrii delegaţiei, cât şi pentru jurnaliştii germani.

Preşedintele Africii de Sus va fi şi el în Toronto. Şi-a aranjat însă zborurile în aşa fel încât să ajungă cât mai târziu cu putinţă şi să plece imediat ce prezenţa lui nu mai e necesară. Jurnaliştii sud-africani aproape plâng că vor trebui să stea aici, în vreme ce la ei în ţară e o petrecere continuă.

În tot cazul, barurile din centru vor fi, probabil, ocupate doar de hoarda G20, pentru că localnicii fug care-ncotro, de teama acelor zile. E drept, pentru canadianul de rând, calm şi convenţional, câteva mii de poliţişti pe străzi, alte câteva mii de demonstranţi, restricţii de trafic, garduri de fier ridicate în jurul sălii de şedinţe, magazine închise şi o armată de jurnalişti şi echipamente de transmisie sunt suficiente motive pentru a pleca de acasă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s