Aşteptând G20 (3): Ţineţi gunoiul în mână!

Mai sunt trei săptămâni şi jumătate până când începe summit-ul G20 în Toronto. Pentru că, aşa cum spuneam acum câteva zile, canadienii sunt, în general, extrem de relaxaţi, orice intruziune în calmul lor îi irită şi-i face să comenteze. Ultimul subiect – îndepărtarea coşurilor de gunoi din zona zero, în jurul sălii unde vor avea loc şedinţele.

Coşurile de gunoi sunt nişte lăzi cam de un metru înălţime şi un metru şi un pic lăţime, cu compartimente separate pentru deşeuri reciclabile. Nimeni nu aruncă sticla goală de apă în partea destinată gunoiului organic. Nu ştiu cât e conştiinţă şi cât ruşinea de a nu fi văzut de alţii, dar funcţionează. Recilarea e o adevărată religie aici. Este, însă, şi cauza iritării actuale a concitadinilor mei.

Până se termină G20, containerele de gunoi vor fi înlocuite de simpli saci de plastic transparenţi, agăţaţi de stâlpi, în care deşeurile vor fi aruncate de-a valma. Ce supără cel mai mult nu e ridicarea containerelor, ci faptul că oamenii nu vor mai putea arunca separat hârtia, plasticul sau aluminiul. I-am văzut la televizor vocalizându-şi nemulţumirea şi spunând că preferă să meargă cu gunoiul în mână până ies din zona de securitate şi văd un container. Este, de altfel, ceea ce a propus şi poliţia, ştiind cu cine are de a face: o armată de soldaţi extrem de disciplinaţi atunci când vine vorba de curăţenia oraşului şi ecologie.

N-o să fie nici distribuitoare de ziare în următoarele trei săptămâni în centru, dar lipsa informaţiei de dimineaţă, de citit în metrou sau la cafea, pare să fie mai puţin importantă decât protejarea planetei.

Reclame

2 responses to “Aşteptând G20 (3): Ţineţi gunoiul în mână!

  1. mi-e mila de voi ca gazduiti g20. vin activistii!!!

    • Dacă n-aş fi acolo, în sală, sub asalt, zău dacă mi-ar păsa. De la mine de acasă, ştirile se văd doar la televizor. Iar drumurile zilnice nu trec nici ele prin zona fierbinte. O să fie interesant, cumva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s