Canadian, eh?

În afara ţării lui, canadianul e deseori luat drept american, englez ori francez. Asta dacă nu poartă un tricou cu frunza de arţar pe care să mai şi scrie „I am Canadian”. Şi dacă n-are tricou, de unde ştii că-i canadian? Indicii:

1. Canadianul începe orice dialog cu „excuse me”, „sorry to bother you” sau ceva asemănător.

2. Dacă îţi pune o întrebare, canadianul îţi va spune „thank you” de cel puţin trei ori: o data după prima ta propoziţie, chiar dacă nu conţine răspunsul, a doua oară după ce i-ai spus ce vrea să stie şi a treia oară când deja te-ai îndepărtat câţiva paşi. Când îşi va cere din nou scuze că te-a inoportunat.

3. Politeţea canadiană merge atât de departe, încât ai să vezi canadieni lovind obiecte sau împiedicându-se şi spunând imediat „sorry”.

4. Dacă afară e frig de crapă pietrele – sub minus 20 de grade Celsius, să zicem – iar cineva merge cu jacheta descheiată şi spune că, de fapt, nu e chiar aşa de frig, poţi băga mâna în foc că e canadian.

5. Când un canadian are de comunicat o veste proastă, începe prin a ridica în slăvi fie propria persoană (atunci când urmează o scuză pentru ceva ce trebuia să facă şi n-a făcut), fie interlocutorul (atunci când vestea proastă îl priveşte pe acesta, ca în cazul unei concedieri, de pildă). Urmează o pauză şi apoi fatidicul „however”. Iar după el, vestea îmbrăcată în vorbe care să protejeze spiritele sensibile.

5. Pentru că totul e atât de disciplinat în viaţa lor, canadienii se dezlănţuie la hochei. Pe teren, se bat de ajung uneori la spital. În tribună, îi încurajază pe cei care se bat. Un spectator care se aprinde peste măsură la un meci de hochei nu poate fi decât canadian.

6. Căci da, canadienii iubesc hocheiul. La fel de mult cât iubesc spaniolii corrida, englezii ceaiul, germanii berea ori românii asistentele de la tv.

7. În fine, „eh”-ul pus la finalul unei propoziţii pe post de „nu-i aşa că am dreptate?” e marcă înregistrată canadiană. Ca în „It is nice today, eh?”

Reclame

4 responses to “Canadian, eh?

  1. Şi, între doamne fiind, spune-mi, te rog: canadiencele sunt cochete?adică aduce franţuzismul ceva chic în poveste? ăăă, mulţumesc!

    • Ăăă, scuză-mă că te reţin. Franţuzismul stă la el acasă, în Quebec. Pe aici, cochetăria se retrage politicos în faţa confortului şi a dorinţei de a nu epata. Sunt şi excepţii, desigur, dar Jane Doe preferă blugii şi tricoul lălâi.

  2. si nici macar o esarfa asa, la tricoul ala lalai? Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s