Aşteptând G20 (2): Daţi comunicarea mai încet!

Oraşul fierbe deja în aşteptarea summit-ului G20. Sigur, fierbe şi din cauza celor 30 şi de grade, care au făcut ca săptămâna asta să fie mai multă vară decât a fost toată vara trecută. Dar pe măsură ce mare adunare internaţională se apropie, apar veşti care mai de care.

O chestiune intens dezbătută e bugetul pentru securitate. Peste un miliard de dolari, conform ultimelor estimări, pentru trei zile de summit, 20 de lideri, echipele lor, câteva sute de jurnalişti şi nişte mii de protestatari cam obraznici, după gustul organizatorilor. Asta înseamnă că securitatea pentru o oră de summit va costa cam 13 milioane de dolari.

Opoziţia a cerut deja socoteală pentru duiumul de bani cheltuiţi. În condiţiile în care la ultimele summit-uri G8 şi G20 paza a costat între 18 milioane de dolari (Pittsburg, septembrie 2009) şi 381 de milioane (Japonia, octombrie 2008), o chitaţă care depăşeste miliardul stârneşte întrebări. Nu de alta, dar banii ăştia înseamnă bugetul poliţiei din Toronto pe un an, costul unei noi linii de tramvai rapid de care oraşul are nevoie ori, că doar suntem în Canada, sirop de arţar pentru fiecare canadian timp de un an. Poate şi mai bine, că doar nu toţi canadienii consumă 3 litri de sirop într-un an, atât cât ia în considerare acest calcul.

Tot din banii ăştia s-au cumpărat şi nişte arme-sperietoare, tunuri sonice le spune, menite să-i împrăştie pe protestatari dându-le dureri de urechi. Pe scurt, maşinăria emite sunete atât de puternice, încât senzaţia provocată trece de pragul de durere şi duce la pierderea permanentă a auzului.

N-ar fi mirat pe nimeni cumpărarea tunurilor sonice – doar şi la Pittsburg, anul trecut, au fost folosite pentru a disipa mulţimile de manifestanţi – dacă purtătorul de cuvânt al poliţiei n-ar fi precizat că instalaţiile sunt, de fapt, mijloace de comunicare. Cum? Mai tare, că nu se aude! Comunicare ziceaţi? E drept, tunurile sonice pot fi folosite şi ca difuzoare pentru amplificarea mesajelor sau a avertismentelor de urgenţă. Dar eufemismul „mijloace de comunicare” folosit în acest caz înfurie de-a dreptul, şi nu doar pe cei care au de gând să protesteze.

Cum orice acţiune stârneşte imediat reacţiunea, câteva organizaţii civice au început deja să împartă gratis dopuri de urechi şi o vor face şi mai departe, inclusiv pe perioada summit-ului. Că prea e gălăgioasă comunicarea asta.

Anunțuri

One response to “Aşteptând G20 (2): Daţi comunicarea mai încet!

  1. Pingback: Aşteptând G20 (4): Telegrame « Observaţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s