Aşteptând G20 (1). Sau despre anarhia organizată

Pe 26 şi 27 iunie se anunţă deranj pe străzile, altfel extrem de ordonate, din Toronto. Summit-ul G20 este organizat în oraş şi anarhiştii abia aşteaptă să aibă puţin de lucru. Şi să le dea şi altora. Toronto Star a aflat ce pune la cale o grupare locală şi a publicat apelul ei la protest. Oamenii au un plan clar: vor începe cu sâcâirea forţelor de ordine, cu scopul declarat de a le umili. Vor dansa zgomotos peste noapte şi vor încheia a doua zi cu proteste „creative”.  Deocamdată, nici lor nu le e clar ce înseamnă creativitatea în materie de acţiuni „anti-coloniale” şi „anti-capitaliste”, dar competiţia e deschisă.

Documentul este uimitor de clar şi structurat. Participanţii sunt sfătuiţi să se organizeze pe grupuri de afinităţi, în care primul criteriu este nivelul de confort – ce eşti dispus să faci şi ce nu. Adică te bagi în faţă, să-ţi iei ciomege pe spinare, să fii târâit pe jos în faţa camerelor de filmat şi, eventual, să fii arestat pentru câteva ore? Ori doar agiţi pancarte, te vopseşti pe faţă şi strigi sloganuri de pe listă.

Nu-i vorbă, că şi oraşul se pregăteşte de cîteva luni să-i primească pe anarhişti. Un depozit care a servit cândva drept studio de film îi va adăposti pe cei arestaţi; un parc central a primit titlul de „zonă oficială de proteste verbale”, adică va fi scena celor care au ceva de spus împotriva G20, a corporaţiilor, a guvernelor, a capitalismului, a lumii şi vieţii în general, şi locul de întâlnire al celor dispuşi să-i asculte pe primii. După modelul Alcatraz sau Guantanamo, s-a propus chiar transportarea arestaţilor pe insula aflată pe lacul Ontario, la câţiva km de ţărm. O glumă, acolo sunt doar parcuri, plaje şi câteva case tip palat. Străzile din apropierea centrului de conferinţe vor fi închise şi nici pasărea cerului nu va zbura pe acolo fără permis. Firme cu birouri în zonă au decis să le dea liber angajaţilor câteva zile, iar unii dintre cei care locuiesc în apropiere şi-au programat deja vacanţele.

Revenind, limpezimea structurală a chemării la luptă a anarhiştilor îmi stârneşte admiraţie. Şi puţină teamă, dacă e să mă gândesc cum au gestionat forţele de ordine protestul de acum un an al Tamililor. Intervievat după ce manifestanţii au blocat circulaţia pe una dintre cele mai mari autostrăzi din oraş şi au pus câteva zeci de copii în faţa grupului, şeful poliţiei a spus că oamenii săi „au asistat” protestul şi că nu fuseseră înştiinţaţi asupra traseului. Îmi amintesc comentariul unui trecător care nu putea ajunge acasă: „This is unacceptable! This is so .. not Canadian!” Oh, da, că bine zicea!

N-am nici o îndoială: la G20, spectacolul va fi pe stradă, nu în sala de conferinţe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s